Meditatie

Als je je afvraag of meditatie iets voor je zou kunnen zijn en of je het wel of niet moet proberen, zijn hier vijf dingen die je anders naar meditatie kan laten kijken. 

1. Meditatie is niet alleen maar stil op de grond zitten

Sommige meditaties zien er misschien zo uit, maar meditatie kan ook met open ogen of liggend worden beoefend, of juist in beweging. Meditatie is een vaardigheid om je geest te trainen die een groter gevoel van kalmte creëert. Je kunt alleen of met andere mensen mediteren, en het gaat er niet om je geest te beheersen of op enigerlei wijze te veranderen. In plaats daarvan gaat het erom je energie, aandacht en gedachten op een ontspannen maar aanwezige manier te richten.

2. Er is meer dan één soort meditatie

“Meditatie” is eigenlijk een verzameling van mindfulness-technieken die je kunnen helpen bij het omgaan met of het vinden van oplossingen voor verschillende problemen in je leven. Niet alleen is elke persoon anders en kan een andere techniek beter aansluiten. Ook de verschillende uitdagingen waar iemand tegenaan kan lopen heeft soms een andere techniek nodig. Juist daarom richt Langzamr zich op persoonlijke trainingen om de juiste manier te vinden die bij je past. Misschien vind je ze allemaal leuk en blijf je ze regelmatig gebruiken, of merk je dat er maar een of twee echt voor je werken. Meditatie is bedoeld om persoonlijk te zijn, dus het gaat erom te vinden wat je helpt gemakkelijker te ademen.

3. Er zit echte wetenschap achter meditatie

Meditatie kan je leven verbeteren, en dit wordt ondersteund door vele wetenschappelijke studies. Er  is aangetoond dat meditatie stress, angst, agressie, negatieve gedachten over het lichaamsbeeld en meer vermindert. Met meditatie train je je mind net als je met sporten je lichaam traint. En waar men vroeger dacht dat je hersenen een vast gegeven waren blijkt nu dat meditatie de neuroplasticiteit verhoogt, of de flexibiliteit en structuur van je hersenen. Het helpt mensen zich kalm te voelen en maakt ruimte voor dankbaarheid, vriendelijkheid en mededogen.

4. Meditatie is niet alleen zelfreflectie

Sommige delen van meditatie moedigen mensen aan om in zichzelf te kijken en hun eigen gedachten en gevoelens te onderzoeken. Maar dit gaat niet alleen over jezelf. Een ander zelfbeeld helpen je ook om je voor te stellen hoe andere mensen die je kent in bepaalde situaties zouden denken en voelen. Dit helpt mededogen en empathie voor anderen op te bouwen, zelfs voor mensen met wie je niet goed overweg kunt. De geest heeft de neiging erg kritisch te zijn over zichzelf en anderen. Door deze veroordelende mentaliteit te verminderen, kun je je gelukkiger voelen en kun je je woede en wrok omzetten in iets gezonders.

5. Oefening baart kunst

Meditatie is niet iets wat je maar één of twee keer doet. Om een van de bovenstaande voordelen in je eigen leven te ervaren, moet je je ertoe verbinden om regelmatig te mediteren. Het is een vaardigheid, en dat betekent dat het net als elke andere vaardigheid moet worden versterkt. Dus als meditatie in het begin niet gemakkelijk voor je is of als je niet het gevoel hebt dat het iets voor je doet, ga dan gewoon door. Hoe meer tijd en energie je eraan besteedt, hoe beter je je zult voelen. Dat betekent overigens niet dat je elke dag een uur zou moeten mediteren, een regelmatige 10 minuten kan al een verschil maken. 

Interesse om mediteren te leren? Klik hier. 

 

Japa Meditatie

Een techniek waar Langzamr veel mee werkt en ook een goede methode is om je het mediteren eigen te maken is Japa meditatie. Dit is een van de oudste vormen van meditatie en je mediteert hierbij met behulp van een meditatieketting oftwel mala. Door het fysieke contact met de kralen van de ketting dwalen je gedachten minder snel en minder ver af en maakt het mediteren zo een stuk makkelijker. Hieronder vind je een korte gids over deze bijzondere manier van mediteren. 

Download hier ons gratis e-book

Send download link to: