Er is een wijdverspreid misverstand dat wij mensen gemaakt zijn om gespannen te zijn, dat stress vanuit de oertijd onze vriend was. We moesten immers continu waakzaam zijn dat er geen sabeltandtijger klaarstond om om op te eten. Elk geluid kon een dodelijke vijand zijn en zo liepen we altijd waakzaam, altijd gespannen door het leven. Op zich logisch, want er lagen sabeltandtijgers op de loer en een moment van onopmerkzaamheid kon je dood zijn. Dus wanneer je dan bij het vuur zat en je hoorde geritsel in de bosjes was de enige optie ofwel de grot induiken naar veiligheid, of je wapens pakken. Dat het 9 van de tien keer de wind was maakt niet uit. Degene die steeds volhield dat er niet aan de hand was werd uiteindelijk opgegeten door onze sabeltandtijger  dus evolutionair gezien waren de angstige, bange mensen de overlevers. Dus de vlucht-vecht respons zit zo diep in ons, dat we nu eenmaal verdoemd zijn tot stress.

Maar ik geloof hier niet zo in. Als wij gemaakt zouden zijn om te leven in spanning en met stress zouden we er inmiddels wel een stuk beter in zijn geworden. Dan zou het geen oorzaak zijn voor burnouts, depressies, overgewicht, zelfmoord, drank en drugsmisbruik, verwaarlozing, agressie en wat stress uiteindelijk nog meer teweeg brengt. Diezelfde oermens ging volgens ons voor een andere optie daar zittend bij het vuur na een dag jagen. Ze relaxten. Starend naar het vuur kwamen ze tot rust (vergelijk het maar met ons tv kijken) en kwamen ze op krachten. Want alleen als je ontspant en tot rust komt heb je de energie om die hele vecht of vlucht respons te kunnen doen. Ja, je lees het goed, Mensen zijn van nature relaxed. Dat is onze default mode. Alleen in momenten van stress, paniek of gevaar gaat ons systeem op spanning, met die zogenoemde fight-flight response. Daarna moet eigenlijk weer de ontspan modus aan. De huidige tijd van werkdruk, verwachtingen, social media en alles wat er in de wereld gebeurt, houdt ons echter bijna continu in deze gespannen staat en komen we niet meer toe aan echt relaxen. 

En daar is onze missie. Relaxed zijn weer terugbrengen als bashouding in de hedendaagse maatschappij.  Er is geen reden meer voor die oude vecht-vlucht response. De dagelijkse problemen van vandaag zijn serieus, maar niet zo serieus als die sabeltandtijger voor je deur. De meeste van de problemen van vandaag de dag zijn niet meer dodelijk. Pas wanneer de onze rust en relaxedheid terugvinden hebben we pas de kracht en het uithoudingsvermogen om de grote issues van vandaag aan te pakken zoals honger, oorlog, ziekte. En niet te vergeten ons eigen systeem weer in de relaxte default modus krijgen, want daar begint het uiteindelijk mee.

Wie ben ik?

Ik ben Jasper van Impelen. Eind 1999 vertrok ik een maand naar Nepal om daar in de bergen tot rust te komen. Ik bevond me op het carriere pad, maar kreeg het gevoel dat ik daar niet thuis hoorde en hoopte op 4000 meter hoogte daar wat wijsheid over te vinden. Daar, in een klooster in de bergen kwam ik voor het eerst een mala tegen en ik werd geraakt. Ik kocht er een, leerde van de monniken hoe ik hem moest gebruiken en die bleef de rest van mijn reis mijn reisgezelschap. Eenmaal terug ruilde ik het carriere pad overigens voor een bestaan als zelfstandig ondernemer dus de reis had me dus echt wat inzicht gegeven. De mala heb ik nog lang gedragen en gebruikt en hangt nu als  op een mooi plekje in mijn huis. De meditatievorm die ik daar geleerd heb (japa meditatie) beoefen ik nog steeds.