CategoriesLifestyle

Ben je te druk om plezier te hebben?

Dat druk zijn is echt een probleem volgens mij. Wanneer je iemand vraagt hoe het met hem of haar gaat is de kans groot dat het antwoord “druk” is. En waarschijnlijk wordt het zelfs een soort van trots gezegd. Want druk is goed toch? Druk betekent dat je bezig bent, belangrijk, dat je meedoet met de samenleving en je best doet. Ik merkt het zelf nu ik niet druk ben. Aan de ene kant merk ik dat, wanneer mensen vragen wat ik doe of hoe het gaat, ik ook een antwoord wil geven dat laat zien dat ik bezig ben. Het voelt bijna verplicht. Aan de andere kant merk ik dat, wanneer ik zeg dat ik momenteel dus gewoon niets doe, of zo min mogelijk, mensen dit raar vinden. Dat ze niet meteen weten wat ze ermee moeten.

Maar druk is volgens mij helemaal niet goed. Niet vanzelfsprekend goed in ieder geval. Want waar ben je druk mee? Haal je daar plezier uit? Is het van waarde voor jezelf, de mensen om je heen of de samenleving. Die drukke agenda, die werkdruk en verwachtingen die de hele dag om je heen hangen zijn zijn de voornaamste oorzaak van stress. Stress is niet dat je te druk bent. Het is dat je te druk bent met de verkeerde dingen. Onderstaand filmpje is van een cool experiment dat ik een paar jaar terug tegen kwam.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *